Agroecologie inteligentă în oraș

Characteristics:

Area:

Chisinau

Beneficiary:

Asociatia pentru Protectia si Restabilirea Echilibrului Ecologic “Pomul Vietii”

Main field:

Agroecology

Period:

2017.05.08 - 2018.07.31

Grant amount:

11 484 $

Statute:

Finished

     În conformitate cu strategia programului de țară a GEF SGP, proiectul "Agroecologia inteligentă în oraș" vizează reducerea emisiilor de dioxid de carbon în atmosferă, organizarea de lecții ecologice, informarea gospodăriilor familiale cu privire la practicile agricole de succes adaptate la schimbările climatice, Utilizarea produselor ecologice în mediul urban, precum și integrarea grupurilor social vulnerabile și a persoanelor cu dizabilități. 

     Ideea principală a proiectului este organizarea producției de îngrășăminte organice și utilizarea acesteia pentru cultivarea pe tot parcursul anului a produselor ecologice (ceapă, spanac, arugula, marar, patrunjel, salată, ridiche, roșii). Produsele cultivate vor fi folosite în cadrul unui proiect social care include integrarea persoanelor cu dizabilități în activități sociale, și anume: persoanele cu dizabilități mintale care vor participa la pregătirea și livrarea meselor către cetățenii săraci. 

     Proiectul se va desfășura în municipiul Chișinău, sectorul Buiucani, pe teritoriul centrului de zi de reabilitare pentru persoanele cu dizabilități din cadrul AO Speranța și Sanatate. 

     Vor fi prevăzute două premise: pentru producția de îngrășăminte organice și pentru cultivarea verde a anului. Îngrășământul organic va fi produs prin reciclarea deșeurilor de bucătărie cu colonii de organisme vii - vermicultura. În prezent, îngrășământul prețios (biohumus) este considerat unul dintre cele mai naturale îngrășăminte organice.

     Creşterea culturilor ecologice curate va fi organizată într-unul din sediile Centrului, prin instalarea de rafturi speciale şi fito-iluminat special. Acest lucru va permite obținerea de plante sănătoase pe tot parcursul anului.

     Proiectul abordează o serie de probleme cheie de mediu pe care le întâmpină oamenii din oraș: o cantitate imensă de deșeuri care contribuie la creșterea emisiilor de dioxid de carbon în atmosferă, lipsa unor alimente de calitate care afectează sănătatea oamenilor. Implementarea proiectului va reduce cu 70% deșeurile din bucătărie și va permite grupurilor vulnerabile ale populației (sărace și cu dizabilități) să aibă acces la produse alimentare de calitate, benefice pentru sănătate. 

     Astfel, într-un mediu urban, se va introduce o agro-tehnologie inteligentă, care va ajuta la închiderea ciclului: deșeurile de bucătărie sunt transformate în îngrășământ, care este folosit pentru a cultiva plantele care sunt consumate de oameni.