Soluții inteligente de energie pentru Ecotown

Характеристики

Регион:

Cantemir

Получатель:

AO Alianta pentru Eficienta Energetica si Regenerabile

Основная область:

Климатические изменения

Период:

2019.09.09 - 2020.11.30

Сумма гранта:

49 998 $

Статус:

Законченный

Cantemir (cca. 5000 de locuitori), oras din sudul Moldovei, a semnat Pactul de Inițiativă al Primarilor pentru Energie și Climă în 2012. După ce și-a asumat responsabilitatea de a reduce consumul de energie și emisiile de CO2 cu 20% până în 2020, guvernul local a dezvoltat Planul său de Acțiune pentru Energie Durabilă (SEAP). De atunci Cantemir a implementat activ proiecte pentru a-și atinge obiectivele energetice și climatice. Una dintre acțiunile energetice de succes a fost înlocuirea a peste 400 de felinare cu LED-uri cu sistem de control și monitorizare inteligent încorporat în 2018. Pentru a continua eforturile sale, administrația locală a lansat acum un nou proiect cu sprijinul UE privind reabilitarea termică a 4 clădiri publice.

Proiectul prevede un complex cuprinzător de măsuri de eficiență energetică, cum ar fi izolarea termică a clădirilor, instalarea stației individuale de încălzire, înlocuirea sistemului de iluminare internă cu LED-uri, instalarea centralei de cazane de biomasă și instalarea sistemelor fotovoltaice și colectoare solare, etc. Simultan, orașul caută oportunitatea de a tranzita către surse de energie curate cu carbon zero pentru producerea de electricitate și căldură pentru a reduce și mai mult emisiile de CO2 și pentru a reduce dependența de sursele tradiționale de energie. Deocamdată niciuna dintre sursele regenerabile de energie nu au fost utilizate în Cantemir, nici biomasă, nici energie solară, care sunt abundente în regiune. În timp ce instalația de biomasă este planificată să fie instalată în cadrul proiectului CoMDeP în derulare, energia solară combinată cu sistemele inteligente de gestionare a energiei din aceste clădiri este propusă pentru a fi susținută din fonduri SGP.

Auditul energetic pregătit pentru cele 4 clădiri selectate arată că instalarea unei centrale termice și a sistemelor solare ar putea aduce economie de energie în sumă de 1400 MWh pe an și reducerea emisiilor de seră cu 290 t. CO2 (21% din ținta SEAP generală). În plus, se poate economisi până la 25% datorită sistemului inteligent de gestionare a energiei. Drept urmare, bugetul municipal ar putea fi redus cu până la 36000 Euro.

Noile instalații nu numai că vor economisi energie și vor reduce CO2, dar vor servi și ca un site demonstrativ minunat atât în ​​scop educațional, cât și pentru experiență suplimentară de replicare.

Obiectivul global este de a contribui la realizarea și implementarea unei politici energetice locale mai durabile și a acțiunilor încorporate în SEAP.